Therese Guovelin blir ny ordförande för WorldSkills Sweden

Therese Guovelin blir ny ordförande för WorldSkills Swedens styrelse. Hon har länge varit engagerad i fackliga frågor och blev 2016 vald till vice ordförande på LO. Dessförinnan var hon vice ordförande för organisationen RFSL samt vice ordförande och förbundsordförande för hotell- och restaurangfacket.

– Therese Guovelin har en stor och lång erfarenhet av frågor som rör arbetsmarknad och utbildningsfrågor och vi på WorldSkills Sweden ser fram emot kommande år med Therese som ordförande i vår styrelse, säger Pontus Slättman vd på WorldSkills Sweden.

Therese Guovelin har de senaste åren suttit i WorldSkills Swedens styrelse och blir nu ordförande på tre år.

– Det känns otroligt kul att bli ordförande för WordSkills. Tillsammans ska vi se till att höja statusen, intresset och kvalitéten för svensk yrkesutbildning. Fler unga behöver söka till yrkesprogrammen. De allra flesta är garanterade jobb, säger Therese Guovelin

Vi på WorldSkills Sweden vill även passa på att tacka Tobias Krans för en fantastisk insats under sin tid som ordförande och som nu blir vice ordförande i WorldSkills Swedens stryrelse.

Share This:

Skoltävlingar lyfter skills och samarbeten

Skoltävling ”Framtidens Servitris och Servitör” på Rönnowska skolan i Helsingborg

Genom att tillsammans med branscherna arrangera skoltävlingar engagerar vi unga och visar på yrkesutbildningens möjligheter och styrkor. WorldSkills Swedens ESF-projekt ”Yrkesutbildning- ett smart val” har redan 15 inplanerade skoltävlingar under 2019 och fler kommer det att bli!

Tillsammans med branscher och lokala aktörer planeras skoltävlingar runt om i landet in under året. Just nu är 15 tävlingar inbokade men planen är att 30 stycken ska genomföras under året.

Inför en yrkestävling behöver den tävlande både övning och träning vilket utvecklar det individuella kunnandet och bidrar också positivt till yrkesutbildningens image och kvalitet. Yrkestävlingarna stärker också samarbetet mellan företagen och skolorna så att de utexaminerade elevernas färdigheter motsvarar behoven som finns hos företagen.

Inför och under tävlingarna samarbetar många parter som skolor, företag och bransch och bidrar i och med det gemensamt till den positiva förändringen.

Anja Olin Pape är projektledare för projektet ”Yrkesutbildning- ett smart val”.

— Det är roligt att så många är intresserade av att arrangera skoltävlingar. Vi har goda samarbeten med både arbetsgivarorganisationer så som branscher lokalt. Men jag vill också lyfta dessa fantastiska och passionerade yrkeslärare runt om i landet, utan dem hade detta inte varit möjligt.

Share This:

Jonna varvar teori och praktik för att vinna Yrkes-VM

Jonna kombinerar teori och praktik för att slipa på de olika momenten som kan komma med på Yrkes-VM där hon ska tävla i tävlingsyrket ”Undersköterska”. Men just nu ligger fokus på att plugga engelska.

Jonna Mjörnell bor i Upplands Väsby och arbetar som undersköterska på Danderyds Sjukhus. På gymnasiet läste hon Vård- och omsorg på Consensum i Sollentuna.

Vad har du gjort för att bli bäst i Sverige på det du gör? För att bli bäst på något tror jag att man måste brinna för det man gör, känna att det är meningsfullt och ha en vilja att utvecklas. Det krävs även hårt arbete, noggrannhet och en förmåga att ta konstruktiv kritik och lära av andra. Kanske är det därför jag står här idag. Jag har valt ett yrke som ligger mig varmt om hjärtat och mitt brinnande intresse får mig att hela tiden vilja lära mig mer och utvecklas i min yrkesroll.

Vad är det skämmigaste felet man kan göra i ditt yrke? I mitt yrke finns det inte riktigt utrymme för att göra fel. Däremot skäms jag när jag inte har tid att göra det där lilla extra som jag annars hade velat.

Vilket är ditt favorit arbetsmoment? Det går inte att sticka under stolen med att mer akuta situationer där man behöver vara snabbtänkt och agera fort ger en liten adrenalinkick. Men det är framförallt stunderna där man ser en patient göra framsteg, bli friskare och klarar av sånt som personen tidigare inte klarat av, som gör att jag kan från jobbet varje dag och känna att jag faktiskt gjort skillnad på riktigt.

Vad är ditt bästa tips för att bli det man vill bli? Var nyfiken, arbeta hårt, se utmaningar som en möjlighet att utvecklas, tro på dig själv och glöm inte att ha roligt på vägen!

Hur tränar du inför VM? Jag lägger mycket tid på att varva teori och praktik. Det gäller att få de grundläggande delarna att sitta perfekt. En stor del av min tävlingsinsats bedöms på hur jag kommunicerar med de andra personerna som är med i tävlingsmomentet. Därför lägger jag nu stor fokus på att finslipa min engelska.

Är det något särskilt moment du är lite extra spänd inför? De tävlingsmomenten som jag gissar kommer vara med på tävlingen tränar jag för fullt på. Men det kommer ju finnas överraskningar. Min taktik är att vara så säker som möjligt på de grundläggande delarna så att jag kommer kunna hantera eventuella överraskningar som dyker upp.

Share This:

Elias laddar inför Yrkes-VM med träning och coaching

Elias Larsson laddar för fullt inför Yrkes-VM där han kommer att delta i tävlingsyrket ”Hotellreceptionist”. Framgångsreceptet tror han ligger i att finslipa på detaljerna genom träning och coaching med sin expert Eva Lönn.

Elias arbetar på Radisson Blu Hotel i Malmö som hotellreceptionist. Han gick på Gymnasieskolan Vipan i Lund på hotell- och turismprogrammet inriktning hotell.

Vad har du gjort för att bli bäst i Sverige på det du gör? Jobbat och haft kul! Jag tror mina framgångar kommer ifrån att jag har hittat en bransch som passar mig och jag har inte varit rädd att testa och utmana mig själv. Trivs du och har ett roligt jobb tror jag det speglar dina framgångar något enormt! Jag har även haft ett stort stöd ifrån min gymnasieskola och lärare, både under skoltiden men även efter examen.

Vad är det skämmigaste felet man kan göra i ditt yrke? Få en gäst att känna sig obekväm, det är inte roligt det – men det kan hända att man målar in dig själv i ett hörn …

Vilket är ditt favorit arbetsmoment? Gästkontakten och få saker organiserat och strukturerat.

Vad är ditt bästa tips för att bli det man vill bli? Gör det som du vill! Ingen annan ska påverka vad du ska jobba med. Våga testa, och ha kul!

Hur tränar du inför VM? Jag får ju in träningen naturligt i mitt arbete då jag jobbar som receptionist. Men förutom det så är det en hel del inläsning då vi under tävlingen kommer att få tävlingsmoment som utspelar sig på ett fiktivt hotell. Sedan så skapas ett speciellt bokningssystem inför tävlingen som jag behöver lära mig riktigt bra. Förutom det så är det många samtal med min expert där vi diskuterar upplägg på träningen och strategi.

Är det något särskilt moment du är lite extra spänd inför? Nej, inte direkt, jag försöker träna på så många moment som möjligt och har en bra plan för det. Jag är ju tävlingsmänniska och tycker det är roligt att tävla så jag ser fram emot de olika tävlingsmomenten.


Share This:

Den positiva inställningen till yrkesprogram fortsätter att öka

Den positiva inställningen för yrkesutbildning ökar bland ungdomar. Av eleverna i årskurs 9 kan 61% tänka sig att läsa ett yrkesprogram, jämfört med 54% år 2016. Även hos allmänheten ökar tron på yrkesprogrammen då i första hand för att det ger bra utvecklingsmöjligheter och leder till arbete efter studier.

Mer än hälften av de tillfrågade ungdomarna i årskurs 9  tycker att det är ett smart val att läsa en yrkesutbildning.  De tycker också att det finns intressant yrkesutbildningar, närmare 80% tycker att det finns något program som tilltalar dem. Idag kan 58% av eleverna i årskurs 9 tänka sig att läsa på ett yrkesprogram i jämförelse med 2017 då siffran låg på 55%.

Bland de elever som inte kan tänka sig att läsa en yrkesinriktad utbildning svarar 29% att det beror på att en yrkesutbildning inte automatiskt ger högskolebehörighet.

Allmänhetens syn på status och utvecklingsmöjligheter för gymnasial yrkesutbildning pekar svagt uppåt. Uppfattningen att en yrkesutbildning ger goda utvecklingsmöjligheter och leder till arbete ökar efter avslutade studier.

WorldSkills Sweden har genomfört två undersökningar tillsammans med Ungdomsbarometern och SIFO för att få en övergripande bild av inställningen till yrkesutbildning. Ungdomsbarometern har genomfört en av undersökningarna med fokus på ungdomar i årskurs 9. Den andra rapporten har gjorts av SIFO och riktade sig mot personer mellan 18–65 som fick svara på frågor kring sin syn på yrkesutbildning.

Läs mer i undersökningarna här.

Share This:

Virpi Hagberg ny lagledare för Yrkeslandslaget

Vi kan nu stolt meddela att Virpi Hagberg blir en av lagledarna för Yrkeslandslaget 2019 tillsammans med Jonas Ivman och Sara Andersson.

Virpi arbetar idag som kursansvarig på Visita, där hon ansvarar för utbildning mot medlemmar och driver Visitas mentorprogram för ledare inom besöksnäringen. Utöver det arbetar hon med tävlingar för ungdomar på gymnasienivå. På sin fritid arbetar hon som ledare på Friskis och Svettis där hon är van att hjälpa människor att utvecklas och nå sina mål. Virpi Hagberg blir Svenskt Näringslivs representant som lagledare.

Vi frågade Virpi hur hon känner för sitt nya uppdrag.

— Det känns spännande att få bli lagledare till Yrkeslandslaget. Jag ser verkligen fram emot att få följa laget, deras utveckling och resa till Yrkes-VM i Kazan.

Virpis kunskap och erfarenhet inom utbildning, ledarskap och tävling gör henne som klippt och skuren för lagledarrollen. Vi önskar Virpi välkommen och önskar henne lycka till i rollen som lagledare för Yrkeslandslaget!

Share This:

Vill din region arrangera Yrkes-SM 2022?

Nu öppnar anbudsförfarandet för arrangerande av Yrkes-SM 2022. WorldSkills Sweden söker en engagerad region för evenemanget.

Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till moderna yrkesutbildningar inom bygg, design, industri, it, service, vård- och tekniksektorn. Genom ett stort och innehållsrikt tävlings- och uppvisningsarrangemang vartannat år tävlar och mäter hundratals av Sveriges mest yrkesskickliga ungdomar sina krafter mot varandra inom ett 40-tal yrken. Under tre intensiva dagar erbjuds skolor och allmänhet att gratis få besöka Yrkes-SM för att få möjligheten att titta, fråga och själva få pröva på.

Uppsala var senast värd för Yrkes-SM där totalt 21 600 besökare tog sig till tävlingen för att följa Yrkes-SM 2018 på plats. Under tre dagar, visade nästa 400 av Sveriges yrkesskickligaste ungdomar upp sina färdigheter inom 59 olika yrken.

Men nu har tiden kommit för titta framåt mot Yrkes-SM 2022. Vi öppnar nu möjligheten för regioner att ansöka om att arrangera evenemanget i sin region. Nedan hittar du anbudsunderlaget. Vi ser fram emot er ansökan!

Här hittar du anbudsunderlaget!

Share This:

Ökad positiv inställning till yrkesutbildning bland allmänheten

Den positiva inställningen till yrkesutbildning ökar. Ökningen är svag men visar en uppåtgående trend sedan undersökningarna startade 2016. Bland allmänheten svarar man att en yrkesutbildning ger bra utvecklingsmöjligheter och ger goda chanser till jobb efter studier.

Rapporten visar tydligt att allmänheten tycker att en yrkesutbildning leder till jobb. Av de tillfrågade anser 84% att en yrkesutbildning i stor eller i viss utsträckning leder till jobb. Endast 6% anser att det inte leder till arbete.

Av de tillfrågade, tyckte också mer än hälften att en yrkesutbildning ger mycket goda eller ganska stora utvecklingsmöjligheter.

När det gäller statusen tycker hälften av de tillfrågade att en yrkesutbildning varken har hög eller låg status. Däremot minskar det något bland dem som tycker att en yrkesutbildning har en låg status.

Rapporten är gjord av SIFO mot personer mellan 18–65 år som fick svara på frågor kring sin syn på yrkesutbildning. Över 1200 personer svarade på enkäten i början på januari 2019.

Länk till rapporten

Share This:

Framgångar för DinTalang

DinTalang-kampanjen fortsätter att leverera resultat. Med informationskampanj från norr till söder med besök på sammanlagt 44 skolor, filmer för att engagera unga, deltagande på gymnasiemässor och 125 000 besök på www.dintalang.se så vågar vi säga att DinTalang har gått riktigt bra denna höst.

DinTalang kampanjen startade 2016 med syfte att få fler elever att välja utbildning efter talang och intresse och inte låta sig styras av traditioner, kultur eller andras förväntningar. Sedan dess har miljoner tittat på våra filmer med högstadieungdomar som visar upp sina yrkesinriktade talanger samt videos där föräldrar pratar om gymnasievalet.

Drygt 125 000 har besökt webbplatsen DinTalang.se för att få veta mer om sina möjliga talanger och olika yrkesmöjligheter och yrkesutbildningar. Den höga visningsfrekvensen, antal delningar, kommentarer och genomklickningar på annonser visar att målgruppen unga och föräldrar uppskattar innehållet, känner igen sig och blir intresserade av att få veta mer.

Dessutom har DinTalang varit på informationskampanj tillsammans med Framtidståget från norr till söder, från Lycksele till Malmö. Under turnén besöktes 44 skolor och sammanlagt har 2100 åttonde- och niondeklassare lyssnat på information om framtida studier och yrkesmöjligheter.

Vill du veta mer om DinTalang

Share This:

Flygande start för kampanjen YourSkills

Just nu pågår kampanjen YourSkills med syfte att nå nyanlända och sprida budskapet att det finns gott om attraktiva arbeten med grund i yrkesutbildningar där deras talanger behövs.

Kampanjen YourSkills syfte är att ge nyanlända kunskap och information om att det finns gott om attraktiva arbeten om de sedan tidigare gått en yrkesutbildning eller om de väljer att gå en yrkesutbildning. Sverige behöver deras talanger och färdigheter speciellt inom områden som till exempel bygg, design, industri, IT, service, vård- och tekniksektorn.

Genom riktade kommunikationsinsatser i sociala medier och via samarbeten med etablerade kanaler för målgruppen har vi nått sammanlagt 80 000 personer med våra annonser, 9 000 personer har hittills klickat sig in på yourskills.se för att få mer information. 1800 personer har också kommenterat eller delat YourSkills inlägg i sociala medier. Många har också tittat på våra filmer om Said, Majd och Chris.

Här kan du läsa mer om YourSkills

Share This: